El passat 26 de setembre de 2012 va ser el 50é aniversari de la riuada a Terrassa i com a recordatori d’aquests tràgics fets, l’Ajuntament de Terrassa va obrir una exposició temporal al Castell Cartoixa de Vallparadís, a la Sala del Tinellet.
Durant sis mesos, aquesta exposició ha mostrat la informació referent a la riuada; però no solament la tràgica nit i posteriors dies, sinó també l’abans de la catàstrofe i el dia a dia a la ciutat, una vida que a alguns de nosaltres ens han explicat  de petits i altres l’hem sofert en els durs temps del govern d'en Franco.

Aquest diumenge, 24 de març de 2013, l’exposició tanca les seves portes i per tal de mantenir la memòria històrica i el recordatori de totes les víctimes, l’Ajuntament de Terrassa perllonga l’exposició al web, convertint tot el contingut en format digital i aconseguint que la temporalitat es converteixi en quelcom permanent.
Vista panoràmica de Terrassa, 1930
Procendència: Baltasar Ragon. AMAT
Es tracta de la primera exposició que l’Ajuntament “virtualitza” i traspassa al web, i en la qual el meu departament n’ha tingut el plaer de contribuir en el disseny, programació i mapes. Només es tracta d’un petit esforç, ja que gran part de la feina i dels requeriments estaven, en una agradable sorpresa per part meva, desenvolupats en aquest mateix bloc (qui m’havia de dir fa un parell d’anys quan vaig començar amb les meves “frikades” a NekoFan que al final em servirien per la feina!), però si que ha aconseguit traspassar tot el treball d’un gran equip humà (tant des de el meu servei a l’Ajuntament com a la gent del Museu de Terrassa, passant per Comunicació, Alcaldia, Premsa i segur que molts més que em deixo, com solen dir, “en el tintero”) que s’ha encarregat de recollir tot el material, pujar-ho al núvol, demanar permisos de publicació, etc.

La riuada va provocar greus danys en els habitatges
Procedència: Joan Bonastre. MdT
Tot el projecte en sí ha estat desenvolupat en HTML natiu, amb recursos lliures disponibles a la xarxa; les llibreries DOJO i el javascript han estat, com moltes altres vegades, un aliat fidel que ens ha fet possible la feina, per no oblidar les facilitats que et dona YouTube per inserir vídeos dintre de les nostres pagines web.
Malgrat la simplicitat del codi i l’ús d’eines lliures ha quedat un producte d’allò mes digne, jo diria que a l’alçada de moltes exposicions virtuals que tenen altres museus de renom mundial; però bé, l’ultima paraula la deixo per a vosaltres, jo, com a un dels pares de la criatura, sempre la miraré amb bons ulls i, malgrat li trobi alguns defectes, sempre cridaré allò que diuen les mares i els avis “!Que guapo que es mi niño!”.

Us convido així a donar un passeig per l’exposició permanent a Internet La riuada del 1962 a Terrassa on descobrireu material realment fascinant.

Llarga i Prospera Vida.

Font: Ajuntament de Terrassa i Museu de Terrassa, la Riuada del 1962 a Terrassa

Publicar un comentari

Recuerda que debes haber aceptado la política de privacidad de Google para comentar.
Para tu información, puedes consultar nuestra política de privacidad y aviso legal donde encontrarás toda la información al respecto.