Imatge de "Los siete samurais", d'Akira Kurosawa.

La decadència dels Samurais en l'antic Japó.

Comodoro Perry.
Si  bé es pot considerar que la decadència de la classe samurai s’inicia amb la caiguda del Castell d'Osaka (any 1615) i l'establiment del shogunato Tokugawa (pèrdua de estatus social i legal, prohibició de la pràctica de determinades arts marcials,…) la verdadera decadència s'inicia a l’any 1853, quan la flota nord-americana comandada pel Comodoro Perry (Matthew Calbraith Perry, oficial naval dels EEUU, va acabar amb l'aïllament internacional del imperi japonès) arriba al Japó amb la pretensió d'establir un tractat comercial obligatori entre ambdós països. Obligat a acceptar el tractat (Japó no disposava d’una flota capaç de fer front al invasor nord-americà), s'inicia una etapa de certa occidentalització del país i de retalls de privilegis dels samurais. Els radicals canvis efectuats per l'Emperador provoquen la rebel·lió dels samurais i un conjunt de conflictes bèl·lics que finalitzen amb mals resultats per la classe samurai.
Al  1868, 15 anys més tard de l'arribada de la flota nord-americana, s'inicia la era Meiji (regim similar al feudalisme europeu, on l'emperador no tenia el poder real, sinó que depenia d'un senyor feudal o shōgun), on tots els privilegis dels samurais quedant definitivament anul·lats (han de tornar les terres a l'emperador, se'ls hi prohibeix portar la espasa, símbol de dignitat; molts queden desemparats i empobrits). Infinitat de canvis sacsegen la cultura i tradicions japoneses i fan que molts samurais, fidels a l’essència  Sonnō jōi (尊王攘夷, literalment Reverenciar al Emperador, expulsar als  bàrbars), prenguin el fet com una traïció al seu estil de vida.

Saigō Takamori.
Malgrat tot,  Saigō Takamori (gener 1828 – Setembre de 1877, samurai i polític japonès ), un veterà líder del govern Meiji, desprès de diferencies politiques amb el govern, renuncia al seu càrrec i es retira als dominis de Satsuma, on estableix diferents acadèmies perquè els estudiants rebin entrenament i instrucció tàctica en combat.

Aquest fet preocupa a la cúpula política de Tokio, ja que el govern havia fet front a violentes revoltes de samurais i el número de partidaris amb que comptava Saigō resultava, en certa forma, alarmant.

Les preocupacions del Emperador es tornen justificades quan, al febrer de 1877, les tropes de Saigō inicien el camí cap a la capital, Tokio, no com a una traïció, sinó amb l'objectiu de convèncer al Emperador de les males influencies exercides sobre ell per part de consellers corruptes.

L'aixecament militar de Saigō finalitza al setembre del mateix any, amb la caiguda dels dos últims samurais a mans dels soldats imperials per trets de metralladores gatling (primera arma de foc de repetició, dissenyada per Richard J. Gatling al 1861).

Samurai i la inscripció "Sonnō jōi"
a la bandera.
La historia de Saigō Takamori representa la historia del Últim Samurai, caigut en combat front a les tropes imperials, i etiquetat popularment com un "heroi tràgic". Amb la seva caiguda no desapareix solament un samurai, en certa forma representa el final d'un estil de vida, d'una cultura de quatre segles d'antiguitat, mal vista pels homes occidentals; al Japó modern, ja no havia lloc per a un antic i vell guerrer.
L'esperit samurai reneix al 1944, durant la segona guerra mundial, en els anomenats kamikazes (神風 literalment vent diví o Déu del vent, utilitzat per referir-se als atacs suïcides dels pilots de l’Armada Imperial Japonesa a la II Guerra Mundial) que intentaven frenar l'avanç de les tropes nord-americanes cap a les seves illes.
Com a curiositat i com a mostra dels tombs que dona la història, senyalar que, si bé les tropes nord-americanes varen precipitar el final dels samurais al Japó del segle XIX, durant la Segona Guerra Mundial el mateix exercit van fer ressorgir l'esperit samurai en el poble japonès.
En l'actualitat, aquest mateix esperit samurai ha perdurat en el Japó modern e industrialitzat, no tant com art militar, sinó com una formació més espiritual, com una formació del caràcter i la moral.


Fonts

Treball de recerca 4º ESO (Capítol "La decadència dels samurais").
Wikipedia:

Publicar un comentari

Recuerda que debes haber aceptado la política de privacidad de Google para comentar.
Para tu información, puedes consultar nuestra política de privacidad y aviso legal donde encontrarás toda la información al respecto.