Avui ens toca acomiadar-nos d'un altre membre de la tripulació de l'Enterprise, la llegendària Nyota Uhura, interpretada per Nichelle Nichols dintre de la amplia franquícia que representa Star Trek.

La noticia va arribar fa uns dies, el passat diumenge dia 31 de juliol, amb la publicació al seu Facebook oficial d'un missatge del seu fill, en Kyle Johnson, que comunicava la mort de la mare als 89 anys d'edat per causes naturals.

Sé que molts dels que ja pentinem canes a l'àtic la coneixíem pel seu paper com a oficial de comunicacions al pont de la mítica Enterprise, a la sèrie que, si no recordo malament, al nostre país es va batejar com "Viaje a las estrellas" i que més tard coneixeríem com Star Trek. Però l'actriu va ser molt més que això, i va acabar convertint-se en una icona als Estats Units, essent una de les primeres dones de color protagonistes d'una sèrie que va trencar amb tots els estereotips de la època.

Però més enllà de ser una estrella, Nichelle va utilitzar la seva fama per a contribuir en la diversitat a la societat nord-americana. Mitjançant el projecte "Woman in Motion" va aconseguir millorar la diversitat a la NASA, amb el reclutament de més dones i minories ètniques. Si, encara que sembli estrany, Nichelle va treballar per la NASA com a voluntària durant els anys 70 i 80 del segle passat, ampliant els horitzons de Star Trek i permetent que moltes generacions de joves de totes les races i creences arribessin el més a prop possible de tocar les estrelles (ja sabeu, allò de "To Boldly Go..."). Fruit d'aquest treball va aparèixer en Sally Ride, la primera dona astronauta i en Guion Bluford, el primer astronauta de color, entre moltes d'altres persones.

Tenint en compte les dates en que es va estrenar la sèrie original de Star Trek, als anys 60, l'aposta de Nichelle Nichols representava un gran risc. Utilitzar la seva feina com a estrella de la televisió per a canviar les regles del joc i destruir els estereotips de la època, podia representar el final de la seva carrera. Malgrat tot, va posar tota la seva empatia per aconseguir allò que el cor li demanava i ho va aconseguir, obrint la porta perquè tothom veies el mon d'una altre forma.

Avui els trekkies plorem la mort d'un mite, d'una icona que ens ha acompanyat durant molt de temps. Plorem per que marxa una part important de la historia de Star Trek, però també per que ens deixa una gran persona que ha estat la inspiració per a moltes generacions, tant al cinema com fora d'ell, però per sort, estic convençut que el seu llegat i les seves creences continuaran entre nosaltres durant molt de temps.

Acabem, a mode d'homenatge, amb les paraules del seu fill:

Lamento informar-vos que una gran llum al firmament ja no brilla per a nosaltres com ho ha fet durant tants anys.
Ahir a la nit, la meva mare, Nichelle Nichols, va sucumbir a causes naturals i va morir. Tanmateix, la seva llum, com les galàxies antigues que ara es veuen per primera vegada, romandrà perquè nosaltres i les generacions futures gaudeixin, aprenguin i inspirin.
La seva va ser una vida ben viscuda i un model per a tots nosaltres.

i com no podia ser d'una altre forma, amb el tràiler de "Woman in Motion":


Tinenta Uhura, que la terra et sigui lleu i, com ja vaig dir fa un temps, amb tu se'ns en va també una part de nosaltres.

Llarga i Prospera Vida
Imatges: Star Trek

Publicar un comentari

Recuerda que debes haber aceptado la política de privacidad de Google para comentar.
Para tu información, puedes consultar nuestra política de privacidad y aviso legal donde encontrarás toda la información al respecto.