De nou es Nadal i, per no trencar amb una tradició d'aquest blog, toca felicitació nadalenca amb un article sobre aquests dies de desembre i algun que altre conflicte bèl·lic.

Aquesta vegada us parlarem breument sobre les infermeres a les dues grans guerres i com elles van viure aquests dies tan especials en unes condicions realment complicades, dades que s'han pogut conèixer gracies als seus diaris personals, un dels quals es recupera en el llibre "A nurse at the front" que podeu trobar a Amazon i que segur que es un bon regal per a qui sigui una mica "friki" de la Gran Guerra i li agradi la historia.

Ja sabeu que tant la primera com la segona guerra mundial varen incorporar de forma massiva dones a les zones de conflicte, amb tasques que anaven des de auxiliars de logística fins a infermeres. Durant aquells obscurs anys, milers de dones varen acudir a la crida que van fer els seus països per enfrontar-se a una de les experiències més complicades i dures de la seva vida.

Per sort per nosaltres, unes quantes varen plasmar en els seus diaris personals tot l'horror que suposava una guerra, però també tots els moments d'alegria i petits moments emotius, alguns d'ells relacionats amb el Nadal.

I una de les nostres heroïnes va ser Edith Appleton, infermera britànica de 37 anys que va unir-se a una unitat d'infermeria que va arribar al front durant la tardor de l'any 1914. La Gran Guerra havia esclatat i durant quatre anys, l'Edith va escriure sobre les seves experiències prop de les trinxeres i, com no, els seus nadals al front. Així, el 25 de desembre de 1915 escrivia un "Bon Nadal a Tothom!" i comentava com havia anat la jornada nadalenca, amb una missa a primera hora per desprès preparar el menjar de Nadal que repartirien entre els soldats: pastis de carn i una copa de vi. Al seu diari es pot llegir que durant tot el dia les infermeres i els soldats van ser una única i gran família, jugant i cantant nadales al voltant de l'arbre de Nadal.

L'Edith va passar quatre llargs anys al front. Al Nadal del 1918, encara a França, el seu esperit nadalenc encara perdurava, era una autentica lluitadora que va aconseguir fer el Nadal, en mig d'un mon embogit, una mica més alegre i especial per a tothom.

Però l'Edith no va ser la única. Un any després de l'esclat de la guerra, en Dorothea Crewdson es va incorporar al front, a la localitat francesa de Etaples, on durant quatre anys va exercir com a infermera. Durant aquells anys va escriure també el seu diari i, al 1915 i passat el Nadal, Dorothea escrivia: "Nadal passat y Nadal desaparegut. S'han acabat les emocions del dia, vaig gaudir molt ahir però me n'alegro que s'hagi acabat, massa esgotador". I realment tenia raó, la Dorothea i les seves companyes infermeres passaven hores i hores cada any preparant les celebracions de Nadal perquè la pau regnes, al menys per un dia, a l'hospital i al camp de batalla.

Si la Primera Guerra Mundial va tenir l'Edith i la Dorothea, la Segona Guerra Mundial va comptar amb la participació de Vera Brittain, destinada a Malta i que recorda el seu primer dia de Nadal al front menys trist del que esperava, amb un menjar amb la gent del seu pavelló i una tarda tranquil·la escoltant el concert que varen donar els soldats convalescents. Al seu diari també es pot llegir que aquell primer Nadal va comprar regals per la família als mercats locals de La Valeta, i que recorda amb gust com els soldats destinats a la zona decoraven les carpes i tendes amb palmeres i serpentines.

L'exemple d'aquestes tres dones, Edith, Dorothea i Vera, ens ha de demostrar a tots nosaltres que malgrat siguin temps difícils, que encara que no tinguem a tots prop nostre, sempre hi ha lloc per l'alegria i l'esperança, encara que sigui per un dia o per unes hores. I recordeu, cada any dic el mateix, aquesta vida, aquesta camí no el fem mai sols o soles, al nostre costat estan totes aquelles persones que més estimem: la nostra família i els nostres amics, així que fem que aquest siguin unes festes màgiques.

De tot cor, jo, tota la meva família i la resta de membres de NekoFan us desitjem

BON NADAL I UN PRÒSPER ANY 2023 PLE DE PAU, SALUT I AMOR
クリスマス おめでとう (Kurisumasu omedetō)

Imatge: Imatge de domini públic, original a Alamy

Publicar un comentari

Recuerda que debes haber aceptado la política de privacidad de Google para comentar.
Para tu información, puedes consultar nuestra política de privacidad y aviso legal donde encontrarás toda la información al respecto.